Exco dilarang masuk ke sekolah

Aslani M,
02 Jul 2012
KOTA BHARU: Usaha kerajaan negeri bagi mengekang gejala sosial kurang mendapat kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) apabila anggota Exco dilarang mengadakan program di sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pelajaran.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata, sebagai pengerusi Pemadam Negeri beliau tidak mendapat kerjasama PPD bagi mengadakan program di sekolah di bawah kerajaan pusat.

“Saya tidak boleh masuk ke sekolah di bawah kementerian bagi mengadakana program kempen gejala sosial. Malah PPD juga melarang guru-guru hadir pada mesyuarat agung Pemadam di Kuala Lumpur.

“Sedangkan Pemadam peringkat kebangsaan dipengerusikan Perdana Menteri. Kita hanya melaksanakan program di sekolah-sekolah di bawah Yayasan Islam Kelantan sahaja.

“Bilangan pelajar di sekolah agama hanya sekitar 40,000 orang sahaja. Kita hendak adakan program di sekolah lain tidak boleh,” katanya menjawab soalan Mohamad Awang (PAS-Gual Periuk) pada persidangan Dun hari ini.

Sementara itu anggota Exco, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, mereka yang berjuang untuk mendaulatkan Islam sudah tentu akan diberi ganjaran pahala oleh Allah Taala.

Katanya, kenyataan yang menyebut undi PAS mendapat pahala dibuat berdasar kepada hujah-hujah daripada nas-nas al Quran dan Hadis.

“Undi mendapat pahala berdasar kepada konsep dalam agama sesuatu yang baik akan diberi ganjaran pahala,” katanya menjawab soalan Datuk Mohd Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas).

Sebelum itu Abdul Halim Abdul Rahman (PAS-Chetok) mahu kerajaan negeri menjelaskan pihak yang mempersendakan konsep wakaf dalam pembinaan lebuh raya rakyat.

Mohd Amar berkata, tidak dapat dinafikan masih ada lagi anggota masyarakat yang tak faham kerana mereka dipengaruhi unsur-unsur moden yang mendakwa agama hanya urusan peribadi semata-mata.

“Sebab itulah kita tetap mempertahankan sekolah agama di bawah Yik bagi memberi kefahaman lebih mendalam mengenai agama kepada pelajar-pelajar,” katanya.

Persidangan Dun hari ini juga meluluskan pindaan Rang Undang-Undang Tubuh (Perlembagaan Negeri) berkaitan Suruhanjaya Perkhimatan Awam Negeri (SPN).

Rang Undang-Undang tersebut dikemukakan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kemudian disokong Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob.

Pindaan itu mendapat kelulusan dengan sokongan dua pertiga, di mana 34 anggota Dewan bersetuju dan sembilan tidak hadir.

Pindaan dibuat antara lain menambah bilangan anggota SPN daripada enam kepada lapan orang. Selain itu angkat sumpah pelantikan ahli hanya perlu dilakukan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi dan bukan lagi Hakim Mahkamah Persekutuan.
template joomla

Advertisements

Tinggalkan komen

Tiada komen.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s