Edisi Bongkar!!!!..Ahli Politik Dan Artis Malaysia Yang Berbangsa Sulu@Tausug…Jom Terjah!!!

Sementara penulis masih menunggu laporan perang dari Jolo ada baiknya kita melihat selebriti Tausug yang ada di Malaysia. Mungkin individu yang penulis paparkan sebagai Tausug ini menyebabkan kejutan atau histeria “tahap sawan” kepada pembaca. Penulis hanya menulis, kebenarannya kenalah para pembaca sendiri yang menyiasat. Sebenarnya penulis pun hairan, semenjak selesai menerbitkan buku Tausug & Kesultanan Sulu, bermacam individu menelefon dan berjumpa penulis memaklumkan selebriti itu dan selebriti ini adalah Tausug.

Kadang-kadang tengah malam buta pun penulis dihantarkan SMS kebenaran seorang selebriti yang menjadi komposer terkenal di Kuala Lumpur itu adalah Tausug. Dua hari lalu hati penulis mula terdetik untuk menulis tentang hal ini. Berikut ialah pendedahan yang mampu diberikan, sekiranya pembaca ada tambahan atau bangkangan sila kemukakan dalam chatbox:
 TERKENAL SEBAGAI SELEBRITI ATAU PEMIMPIN
Pertama:
Almarhum Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. Pemimpin Sabah yang tidak akan dilupa sampai bila-bila. Lahir dalam keluarga bangsawan para Datu Diraja Sulu. Seorang pemuzik yang mahir menggesek biola. Beliau adalah Tausug yang fasih berbahasa Inggeris.
Menurut beberapa pihak, Tun Mustapha sebenarnya adalah anak kepada Datu Paduka Muhammad Salleh (Mat Salleh) bukannya anak kandung Datu Harun. Kononnya sebelum beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir, beliau memberi tahu keluarganya bahawa beliau adalah anak kepada Datu Paduka Mat Salleh.
Pada tahun 2008, seorang sahabat penulis yang sudah agak tua yang tinggal di Sandakan telah menunjukkan gambar seorang pahlawan zaman British menentang Jepun di Sabah ketika dulu. Satu surat penghargaan dari kerajaan British-Australia yang dilekat sekeping gambar hitam putih mirip rupa Tun Datu Mustapha. Bila penulis tanya mengapa rupanya seperti rupa Tun Mustapha beliau mengatakan bahawa gambar tersebut adalah sepupu sekali kepada Tun Mustapha. Ayah mereka adik beradik, ayah Tun Mustapha ialah Datu Mat Salleh. Hal ini bukanlah mengejutkan kerana penulis telah pun dengar bahawa Tun Mustapha ialah anak Mat Salleh semenjak di sekolah rendah lagi. Siapa yang berminat melihatnya sila hubungi penulis.
Kedua:
Kenal wanita jelita ini? Beliau ialah heroin filem Laksamana Do Re Mi, salah satu filem P. Ramlee yang ditayangkan pada 1972. Penulis tidak ingat nama asalnya tetapi P. Ramlee memanggilnya Dayang Sulu.
Tidak lama dulu penulis terbaca biografi beliau dalam satu majalah wanita. Beliau menceritakan secara panjang lebar penglibatannya dalam industri perfileman era P. Ramlee. Beliau berasal dari Pulau Sulu yang menetap di Sabah. Entah bagaimana P. Ramlee datang ke Sabah lalu terlihat Dayang Sulu, langsung ditawarnya berlakon dalam filem Laksamana Do Re Mi.
Dayang Sulu berketurunan Sama-Bajau yang sekarang menetap di Kuala Lumpur bersama suami dan anak-anaknya yang sudah besar panjang. Dayang mempunyai makna yang indah dan menawan dalam bahasa Sulug. Dayang membawa maksud “seorang wanita jelita yang tinggal di Istana Sultan” dan seringkali juga dimaksudkan sebagai “Puteri Raja”. Dalam bahasa Sulug “Dayang” biasanya akan disebut “Dang” sahaja bergantung kepada situasi. Sebagai contoh, nama isteri Datu Mat Salleh bernama Dayang Bandang tetapi hanya disebut sebagai Dang Bandang sahaja.
Ketiga:
Pija, gaya seorang jelitawan Tausug yang tengah naik namanya ketika ini. Kebetulan penulis berkawan dengan ayahnya dalam Persatuan Suluk Bersatu Sabah (PSBS) cawangan Lembah Kelang. Ayahnya seorang ahli politik yang penulis panggil sebagai Ustaz Yasin, fasih berbahasa Arab, Inggeris, Melayu, Sulug dan loghat Sama-Bajau serta fasih berbahasa Tagalog dan Visaya. Power bapak dia ni.
Ibu Pija adalah seorang wanita mithali kerana mampu membesarkan 15 orang anak hasil perkongsian hidup dengan Ustaz Yasin. Baru-baru ini penulis terserempak dengan ibu Pija di majlis kahwin seorang lelaki Tausug di Setapak, penulis tanya apa rahsia beliau berjaya melahirkan 15 orang anak (termasuk Pija) dan masih kelihatan begitu muda. Beliau menjawab “Akak kahwin muda ketika usia 16 tahun dengan Utaz Yasin dan zikrullah”. Power betul lah dorang nih…hehehe.
Keempat:
Julfekar, adalah nama yang tidak asing lagi di Malaysia. Sejak kebelakangan ini beliau telah menjadi “hangat” oleh kontroversinya dengan Farawahida. Ugut sana ugut sini sampai peringkat mahu dedah foto bogel Farawahida. Bagi penulis ini adalah permainan media, dalam masa yang sama mahu naikkan nama Farawahida dan Julfekar.
Julfekar adalah Tausug, keluarganya berasal dari Parang, Jolo. Ketika penulis bekerja di Syarikat perfileman tahun 2000 dulu, beliau telah menjadi penyanyi dan komposer kepada soundtrack filem Anaknya Sazali terbitan Eurofine Sdn Bhd. Sejak itulah penulis mengenalinya, loghat bahasa Sulugnya adalah loghat Jolo. Sekarang beliau semakin naik sebagai komposer, kita doakan semoga beliau berjaya.
Kelima:
Den Bisa adalah Tausug Sabah dari etnik Sama-Bajau asal Semporna. Sebelum menjadi artis solo Skyline beliau pernah menjadi vokalis satu kumpulan rock yang pernah terbit di Kuala Lumpur. Hari ini beliau sangat dikenali di kalangan masyarakat Sulu di Sabah. Suaranya yang merdu dan mendayu-dayu menjadi siulan.
Sejak dulu suara vokal Den Bisa adalah salah satu suara kegemaran penulis. Den Bisa walau pun bahasa hariannya adalah bahasa Melayu dan Sama-Bajau tetapi masih fasih berbahasa Sulug. Satu lagunya yang sangat terkenal dalam bahasa Sulug bertajuk “Biraddali” (Bidadari) telah menjadi siulan remaja Sulu bermula dari Sabah sehingga ke Jolo dan Zamboanga, lagunya sentiasa berkumandang.
Klik untuk melihat/mendengar lagu Biraddali.
Keenam:
Ahli politik Tausug dari Semporna, Sabah. Datuk Seri Shafie Apdal, datuknya dari etnik Sulug, Jolo dan ibunya dari etnik Sama-Bajau adalah orang yang bertanggungjawab menghidupkan Pesta Lepa-Lepa atau Pesta Sambulayang yang diadakan setiap tahun di Semporna.
 Pesta Lepa-Lepanya menjadi kejutan budaya kepada Sabahan yang selama ini tidak pernah didedahkan dengan Pesta Kesultanan. Sebenarnya Pesta lepa-Lepa ialah Pesta Sambulayang iaitu suasana perarakan di laut menyambut Sultan Sulu dan para Datu Diraja. Sultan Sulu semenjak dulu telah memberi keistimewaan kepada etnik Sama-Bajau di laut untuk mengarak atau menyambut ketibaan Sultan.Satu protokol yang telah membudaya dalam institusi Kesultanan Sulu. Etnik atau kaum Taguimah mempunyai perhubungan yang panjang dengan etnik Sama-Bajau yang mahir dilaut dan penyelam yang handal. Para sarjana barat menggelar etnik Sama-Bajau di Sulu adalah penyelam yang terbaik di dunia. Malah ketika era Sulu Zone, Sama-Bajau lah yang menjaga laut bersama etnik Iranun. Maka, sebagai mengingati sejarah, Datuk Seri Shafie Apdal telah berjaya melestarikan kebudayaan Tausug & Kesultanan Sulu di Semporna.
Ketujuh:
Datuk Seri Pandikar Amin Mulia, siapa yang tidak kenal dengan lelaki tegas dan berani ini di Parlimen? Pertama kali dalam sejarah, Karpal Singh telah dihalau secara paksa oleh beliau dari persidangan Parlimen tidak lama dulu. Ketegasan dan keberanian beliau sebenarnya adalah watak asal nenek moyangnya.Beliau berketurunan Iranun dari Pantai Barat Sabah. Moyangnya berasal dari teluk Ilana, Mindanao. Setelah kedatangan Spanyol, Iranun bergabung dengan etnik Taguimah, Buranun dan Sama-Bajau Balangingi dari Sulu. Oleh kerana etnik Iranun biasa di laut, maka Sultan Sulu dan Sultan Qudarat dari Mindanao menugaskan Iranun bersama Bajau Balangingi menjaga Laut Sulu, Laut sekitar Mindanao, Sulawesi dan Borneo.Antara tugas mereka ialah menjaga para pedagang Sulu di perairan Selat Melaka dan Laut China Selatan dari serangan Belanda, Inggeris dan Spanyol. Hinggakan sehingga hari ini nama “Iranun” telah dimasukkan ke dalam Kamus Dewan DBP sebagai “LANUN” atau perompak laut. Rasanya DBP kena mengkaji semula istilah Lanun ini, lebih baik menggunakan “perompak laut” sahaja bukannya Lanun yang merujuk kepada etnik Iranun. Bagi penulis secara peribadi, istilah Lanun ini dengan memaknakan sebagai Perompak laut sangat menghiris perasaan.

Kelapan:
Tun Sakaran Dandai berasal dari Semporna, Sabah. Pernah menjawat sebagai TYT Negeri Sabah dan sekarang giat dalam USIA sebagai Yang Dipertua USIA. Beliau berketurunan Sama-Bajau dan fasih berbahasa Sulug. Di Sabah terutamanya di Semporna, beliau sangat dihormati oleh masyarakat Sulu.Hari ini beliau sangat aktif berdakwah bersama USIA dan salah seorang dari pengamal Tareqat Naqsyabandi yang setia. Beliau tidak seperti dulu aktif berpolitik, hari ini hanya anak-anak beliau sahaja yang berpolitik menyambung perjuangan lama Tun Sakaran.Menurut beberapa orang, Tun Sakaran adalah anak angkat kepada Dandai. Tun Sakaran kononnya adalah anak dari etnik Tidung yang dipelihara oleh Dandai, persis sama apa yang berlaku kepada Tun Datu Mustapha yang dipelihara oleh Datu Harun. Untuk mengesahkan hal ini penulis mengesyorkan kepada sesiapa yang inginkan jawapan silalah berjumpa Tun Sakaran sendiri mendapatkan kebenaran dakwaan ini, lagi pun beliau masih hidup sihat walafiat.
Kesembilan:
Amy @ Suhaimi, seorang rockers terkenal tanahair Dalam http://www.muzikrock.com dinyatakan beliau berasal dari Johor, berketurunan Bugis.Seorang sahabat yang datang dari Jolo memberitahu penulis bahawa seorang wanita mengaku adik Amy bahawa beliau adalah berketurunan Sulug dari Jolo atau kepulauan Sulu. Menurut cerita kononnya beliau telah dibawa ke Sabah oleh keluarga angkat kemudian dapat peluang berhijrah ke Semenanjung Malaysia sehinggalah beliau menjadi penyanyi terkenal.Dakwaan Amy sebagai Tausug bersumberkan dari saudara Neldy Jolo. Menurut saudara Neldy, beliau tahu hal ini setelah adik perempuan Amy telah menjadi Class-mate beliau di salah satu University di Filipina. Dengan siap menunjukkan gambar ketika kecil Amy dan adik perempuannya menyebabkan Neldy terpaku. Menurut Neldy lagi, secara diam-diam Amy menjemput makciknya dari Zamboanga tinggal bersamanya di Kuala Lumpur.Malah ketika konsert Amy di Sandakan beberapa tahun lalu, Amy berkenan dengan jemputan kawan-kawan Tausug makan Siyanglag dan Piyutu di pasar Sandakan.Bro Neldy, sekiranya anda terbaca artikel ini, sila betulkan kalau ada yang salah tulis terutama cerita tentang Amy Search ini. Hehehe….!!Manik Kayangan ada beri komen membina menyarankan penulis mendapatkan pengesahan dari Amy sendiri. InsyaAllah, kiranya ada peluang pasti penulis bertanya kepadanya. Penulis katakan ini adalah dakwaan saudara Neldy kerana bersumberkan dari yang beliau katakan sebagai “Adik Amy” di Universiti tempat beliau belajar. Sekiranya salah, abaikan sahaja.
Kesepuluh:
Sultan Iskandar Johor, berdarah Makassar dan Tausug (sebelah Ibu). Baginda kemungkinan besar mempunyai pertalian dengan Puteri Siti Lahamma yang berada di Johor dan Singapura sebelum persetujuan MAPHILINDO pada 04.04.1954 (sehingga termeterai pada 1964). Anak kepada Puteri Siti Lahamma ialah Almarhum Raja Hussein yang anak-anaknya sekarang menetap di Singapura, Raja Hussein ini adalah Tausug dari Sulu dan satu-satunya yang menandatangani MAPHILINDO dari pihak Kesultanan Sulu, tanpa beliau Malaya tidak akan dapat kemerdekaan pada 1957. Gambar Puteri Siti Lahamma dan Puteri Siti Lalay masih berada dalam Muzium Johor hari ini.Menurut Saudara Jalsani, abangnya pernah tersesat di Johor hampir sepuluh tahun lalu terjumpa dengan kerabat Diraja Johor secara kebetulan. Beliau memeprkenalkan dirinya sebagai Tausug berasal dari Jolo dan menetap di Sabah setelah beliau ditanya. Kerabat Diraja Johor itu langsung membawanya ke Istana lalu memperkenalkannya kepada Sultan Iskandar.Beliau dilayan sebagai saudara dan bersembang panjang dengan Sultan Johor sambil mengatakan bahawa Baginda adalah Tausug. Sebenarnya penulis tidaklah hairan adalah kerana pertalian Tausug dengan bangsa Tanah Siam-Melaka dan Sumatera-Riau ketika era Sulu Zone lagi.
Kesebelas:
YB Datuk Hj Hajiji Hj Noor adalah berketurunan Sama-Bajau Kota Belud. Menurut sejarah, Sama-Bajau dari Kota Belud adalah dari Sama-Bajau Balangingi. Asal mereka ialah di Kepulauan Sulu yang bertugas menjaga Laut Sulu (merangkumi Sulu Zone) bersama kaum atau etnik Iranun. Sebagaimana Iranun, Bajau Balangingi adalah terdiri dari pahlawan yang tiada tolok bandingnya di lautan luas.Mereka mula menduduki Pantai Barat Sabah bersama Iranun sejak kurun ke-17 lagi. Ketika itu ikatan kekeluargaan antara Sultan Sulu, Sultan Mawallil Wasit @ Raja Bungsu dengan Sultan Qudarat dari Mindanao begitu rapat sebagaimana rapatnya hubungan Sultan Sulu dan Sultan Brunei. Ini menyebabkan Iranun bergabung dengan Balangingi menjaga laut bersama demi kepentingan umat Islam.Hari ini, Balangingi dan Iranun telah berasimilasi sesama mereka di Pantai Barat Sabah dan terpisah agak lama dengan induk mereka di Sulu dan Mindanao. Iranun dan Bajau Balangingi Kota Belud tidak lagi pandai bertutur bahasa Sulug seperti moyang mereka dahulu. Walau bagaimana pun mereka tetap dibangsakan sebagai Tausug kerana faktor sejarah.- sumber
Advertisements

56 Komen

 1. Ramai juga pegawai tinggi PDRM berbangsa sulu.

  • dan tidak mustahil akan menjadi tali barut pengganas spt di sempulna

  • Bajau sama bkan berasal dari philipin.bajau sama bumiputera sabah. kebanyakan dari kota belud. ada ic biru. bajau laut and pilak pilipin yang mengaku bajau, ada ic merah ataw teda ic langsung. shit!

   • samal bajau memang bukn brasal dri philipin.samal bajau brasal dari sulu yg tlah lma brhijrah kat sabah borneo brtus thun dahulu bg2 jga suluk srta lain2..cma skrng rmai yg da x mngaku asal usul mrka bap xnk d kaitkn lg ngan nma sulu.bap d sabah sulu xde kuasa.lau d sulu mindanao. yg bukn sulu pn mngaku sulu bap sulu ada kuasa.

   • Suluk dgn tausug adalah serupa.dtg dari jolo.bajau pantai timur.asal dari tawi tawi dan tepi pantai timur sabah.dua tempat ini tidak jauh jaraknya .berdayung pakai sampanpun boleh.semjak ratusan tahun duluh.bajau ini.sebelum ada nama negara malaysia dan pilipin.merika ini memang hidup di persisiran pantai.timur sabah dan tawi tawi.masa itu belum ada persampadanan ujud antara pilipi borneo.oleh kerna bajau ini.gemar tinggal di pulau pulau.merika ini tercicir.dari persempadanan yg ujud zaman sekarang.hakikatnya merika ini dua alam.boleh juga pendatang.dan boleh juga peribumi sabah.fakta.semenjak beritis mencari nama bhg pantai timur untuk di masukan ke peta dunia.beritis ini hanya terjumpa bangsa bajau saja di pantai timur sabah.itu hujudnya. Lahad datu.maksudnya(tempat datuk)tong talun.skrg semporna.maksudnya(hujung hutan)sandakan.maksudnya(gadayan)dan sabah.diambil dari bahasa bajau.pisang saba.

 2. Im proud 2 be suluk 🙂

 3. Penulis banyak buat andaian…. Tanya Datu Hajizi tu samada Bajau Sama di katagori Tausug. Jangan lupa tanya Tan Sri Pandikar samada Iranun itu Tausug…. Ini lah masalah pilak2 ini semua dia mengaku saudala. Perasan sendiri. Pui…………….

  • Bajau bangigi adlh bj dr plipine asal plipine… Pengganas yg kena tngkp pun ramai yg bbangsa bajau bangigi. Klu x tau jgn ckp sembarangan ja…

  • Banyakkan membaca lagi kawan… Etnik2 apa yg termasuk dalam kategori “SULU”… Yang asalnya dari SULU ARCHIPELAGO…

  • Tau Sug = Org Sug (Sulu)

  • Banyakkan membaca lagi kawan…. Etnik2 apa yang dikategorikan sebagai “SULU”…

  • I setuju dengan Anti Pilak. Bajau-sama x sama langsung dengan bajau laut yg ada di Sandakan, tawau or LD. Waktu aku study kat unitar ada classmate mengaku bajau. Bila dengar dorg cakap satu benda pon aku x faham. Bila aku tnya knapa mcm aku x pham pa drng cakp. Trus drng sndiri mngaku memang x sama sbb drg bajau LAUT. Just tumpang nama “bajau” utnk dpt status bumiputra. hmmm..about iranun, pleasela… Iranun bermaksd dalm perkataan iranun ialah berkasih-sayang, Memang betul bangsa iranun hebat d lautan. Tapi iranun disalah tafsirkan sbgai lanun kerana meraka berperang menentang sepanyol. So image drg diburukkan sbgai lanun.Tapi kini History Channel sendiri setuju kehebatan bangsa iranun sbb mereka berjaya menntang tentera Sepanyol pada masa tu.Btw, kaum iranun dikatogrikan sbgai bumputra sbb kedatnagn mereka sblum kemerdekaan lagi.n iranun xla bertempiaran sana sini d kk dekat pasar pilipin minta sedekah n mengganggu. Bukan macam suluk yg keluar masuk Sabah mcm xda identiti negara sendiri.Sudahla temberang n bnyak buat crime. Pecah rumah, mencuri n etc.Yalah aku bukan mau racist, so to categorize la..suluk yg dtng malaysia sblum merdeka diam2 sbb ni bukan ntuk kamu. Tapi yg baru dtng n ic palsu mahupun yg xda Ic. dtng2 temberang jak. Please la..klu kmu x mau dpandang rendah ubahla perangai. Kalau sudah menumpang kat negara org buat cara menumpang, jgan buat kacau or temberang. Cari rezeki xda masalah tpi mo tuntut Sabah..NO WAY. Kamu kan hebat so hidupla d tempat sendiri. tpi heran jga kan macmna tentera sulu ble ceroboh LD. Bukan sebb kuat atau lemah tpi tentulah sbb ada tali barut yg berada di sabah (senang cakap suluk yg ada IC PALSU N memang xda IC la..) bantu drng ni. Siang2 jadi warga malaysia, malam2 jdi pengganas. Kalau ada yg marah maksudnya drgla antara pemegang IC palsu n mmg xda IC pon. Tapi yg diam2 tu mksdnya memng IC betul la. Tapi honestly la, suluk yg ada IC ni please tampil dulu disini. Aku mau tnya kmu 1 benda. Kamu ada IC kan? Tapi jiwa kamu dmna? mesti masi lagi sana di SULU kan? Masi lagi berjiwa pilipin. Tula kamu kasi kotor KK dngan buang sampah merata2 sbb kmu x rasa pon sabah ni negara kamu walaupun sdah ber-IC.

   • tlg la ko jan ckap cam tu,,,jan smpai prkra kcil mmbesar…!!
    jdi leh aq katogerikn sperti yg ktgorikn dgn bangsa suluk..!!
    ko ctat dlu ko bngsa pa…?
    bgaimna plak dgan bngsa2 yg lain tau org2 lain yg mncuri@sperti yg koctatkn d atas tu..?ada ko ykin 100% smua org suluk..?BUKTIKAN..!!!

   • jan nk brckap brpandukn 1 ksalahan smua ko bwa.apa kh ko ada bukti sgala yg ko nyatakn sgala smpah dkat kk ats prbuatan suluk shaja pe d kk xde bngsa lain ke dri suluk.wak ada bukti sgala jenayah kat sabah ats prbuatan suluk je,apakh ko le nyatakn projek ic d sabah yg mndapat hnya suluk je xde bngsa lain.adakh ko ada bukti yg smua wrga nagara malaysia brkturunan suluk brsubahat ngan pncroboh d LD n sam4na.n ko nyatakn jka ada yg koment adalh pmgang ic plsu yg diam2 ic btul.ko ngat kta smua ni budk2 wak nak ugut.skrng sy koment kta2 awk.wak le nyakn bukti sy pmegang ic palsu.lau wak orng sabah sy juga orng sabah.lau awk orng smananjung sy jga orng smananjung.koment 2 jan mnghangatkn isu prkauman srta mnyalahkn smuaY.undang2 mhkamah pn orng yg da brsalah pn mc nk d bicara d bwa keadilan. siasat.apath lg undang2 allah SWT yg slalu adil.nikn pula awk yg hnya insan biasa yg snang2 mnghukum sesuatu bngsa tnpa mngira agama tnpa sbrang siasat.sdangkn mhkamah hnya sorng psalah xle nk mnjatuhkn hukuman tnpa d bicara ksahihan ksalahanY..hrap awk prbtulkn kata2 awk..

   • Koment Biar berinsuran jagan anti degan satu bangsa ITU kalau bangsa sendiri ITU pun sama..tuhan cipta berbagai kaum ITU bukan dihina Dan menghina jagan disebapkan segelintir individu yang buat silap dicapur adukan degan perkataan bangsa

   • Pigi mampus la kau kuala bagi..kau tak tau jagan buat2 tau.bukan semua sulug parsngai serupa..hanya kau saja yg buta..denki atas apa munkin kau bukan manusia muslim…

  • Bro fahamkah kau sekolah sampai darjah berapa ?yang dia tulis di atas Bajau atau iranun kagayan ITU bukan suluk ….tapi satu kepulaun sulu satu keturunan..Latin Kali pakai otak jagan benci anti dagan kaum than cipta kaum untuk megeratkan silaturahim bukan menghina Dan did hina

  • Bajau KB atau Bajau semporna satu keturunan sulu dan satu kepulau sulu kalau kau tidak percaya kau pergi sana budak berhingus pun tahu

  • Iranun.kagayan bajau satu kepulaun sulu Dan satu keturunan sulu bukan bahasa..ada fahamkah?kalau kau tidak percaya kau pergi sana sendiri

 4. sebenarnya semua bangsa asalnya dari philipne..oleh kerana sepanyol memerintah suma lari p semnanjung dan sabah..jdi org2 sememnjung dan sabah adalah orng sug=tau sug,tak kira bugis,india,cina suma tau sug..ada komen???

  • haha bullshit suluk fuckers

   • mana ko belajar hoo bugis,india,cina tu tausug..otak di lutut ka

 5. Hi admin, jangan lupa masukkan juga TYT Sabah sekarang Tun Juhar Datuk Hj Mahiruddin & adik dia Datuk Armani Datuk Hj Mahiruddin (mantan timbalan speaker Dewan Negara), wanita pertama yang jadi timbalan speaker…

  Datuk (Datu) Nasrun Datu Mansur (ADUN Lahad Datu), Datuk Taufiq Datuk Hj Abu Bakar Titingan (ADUN Apas) dan tidak dilupakan juga ADUN Sekong, Datuk Samsudin Yahya yang berketurunan Suluk + Brunei…;-)

 6. TYT sabah sekarang pun bangsa suluk , dan adiknya datuk armani senator . suluk jugak 🙂

 7. Bangsa apa pun x pnting..yg pnting islam dn jlnkn ciri2 keislaman dlm jlnkn khidupan..patuh printah Allah..setia pd pemerintah..menentang keganasan..berbaik baik sesama umat..tolong menolong ke arah kesjahtraan hdup..”apa yg mnjdikn mnusia berwatak sprti syaitan adalah asalnya dri didikan sjak kecik lagi”..d sebabkan asalnya keturunan sesuatu kaum itu tdk ada pedoman baik maka syaitan mudah masuk mnyamar sbgai Tuhan@Tuan yg baik..disebabkn khidupan daif dan naif maka tujuan hdup terpesong srta merta..dgn membelakangkn unsur agama Islam yg asalnya d sebarkan para khalifah arab suatu ketika dulu melalui semananjung dn kepulauan indonesia..keutamaan saya dlm hal ni adalah..”Kemiskinan..Kegaman dan hala tuju hdup sesuatu bangsa..bole d katakn sjak dri dulu zaman bermulanya sampai lah skarang..kbnyakan didikan agama bangsa tersebut sgat2 cetek..tetapi..sprti gmbr individu2 yg d paparkan d atas..mereka bangsa yg berjaya utamakan ksjhtraan hdup d mana saja mreka berada..walau sulu bangsa mereka..walau ciri2 keislaman mreka hnya Tuhan saja yg tau..”TIDAK AKAN BERUBAH SUATU KAUM ITU MELAIKAN KAUM ITU SENDIRI MENGUBAHNYA”..Hadis Allah dan Sunah Nabi jelas menyatakanya..ini lah knyataan Akhir Zaman..Allah Maha mengetahui apa yg tersirat dan tersurat.

 8. penipu . pembohong . tausug tu suluk . samah tu bangsa bumiputra di sabah iaitu bajau . ada satu lg bajau iaitu ubian . ini adalah bajau berasal dari filipina , bagi mengelakkan ditangkap polis semasa operasi PTI , mereka mengaku bangsa bajau . Den Bisa tu Bajau Ubian . langsung tidak ada kena mengena dgn Tausug/Suluk. semua org yg diTausugkan di atas adalah antara org bajau sama, bajau ubian dan bangsa lain. Yang betul2 tausug ada dua tiga org jak.

  • ni lagi 1 pnipu..samal bajau memang la bumiputra mcm jga suluk.yg da lama mnatap kat sbah mpunyai ic..tp samal bjau pn brasal dri sulu.bngok.yg d katakn d gmbar para artis n pmimpin kat atas.adalh brkturunan dri sulu.bukn suluk.bngsa mreka ke da d tulis kat sna iranun ke bajau ke maguindanao ke suluk ke?awk ni cm xde mata.x baca btul2.guna otak skit.. awk baca blik bngsa ape yg d tulis sna…STUPID DAMNYOU..

  • Suluk dgn tausug adalah serupa.dtg dari jolo.bajau pantai timur.asal dari tawi tawi dan tepi pantai timur sabah.dua tempat ini tidak jauh jaraknya .berdayung pakai sampanpun boleh.semjak ratusan tahun duluh.bajau ini.sebelum ada nama negara malaysia dan pilipin.merika ini memang hidup di persisiran pantai.timur sabah dan tawi tawi.masa itu belum ada persampadanan ujud antara pilipi borneo.oleh kerna bajau ini.gemar tinggal di pulau pulau.merika ini tercicir.dari persempadanan yg ujud zaman sekarang.hakikatnya merika ini dua alam.boleh juga pendatang.dan boleh juga peribumi sabah.fakta.semenjak beritis mencari nama bhg pantai timur untuk di masukan ke peta dunia.beritis ini hanya terjumpa bangsa bajau saja di pantai timur sabah.itu hujudnya. Lahad datu.maksudnya(tempat datuk)tong talun.skrg semporna.maksudnya(hujung hutan)sandakan.maksudnya(gadayan)dan sabah.diambil dari bahasa bajau.pisang saba.

 9. I’m curious to find out what blog system you have been utilizing? I’m experiencing some minor security
  problems with my latest site and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 10. It is quiet and will not be heard over a television or other appliances; I worked on this review with the heater on my table and
  could not hear it over the sound of my computes fans.
  Description: This recall involves Creative Heating Solutions brand portable
  space heaters with model number CH-750, CH-750FC, CH-1500 or CH-1500FC.
  With its Herculean power, the wind is capable of slipping
  into the home through tiny cracks in the windows and underneath the doors.

 11. Greate article. Keep writing such kind of info on your page.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and individually suggest to
  my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

 12. The wrong use of electric toothbrush can damage your gums, so it
  is very important to use it correctly. If many people would be
  using the new automatic teeth-brushing device, then the batteries might require extra charging
  in the course of the month. This perk also addresses each members
  need such as softness, size etc.

 13. Wide grip pushups will work your chest, back muscles, and rear shoulders.
  When doing push-ups, make sure that you keep your back straight.

  To do this, start by sitting in an upright position and
  then holding two dumbbells in both hands, making sure that
  the palms are facing each other and your arms
  should be hanging at your sides.

 14. Pretty! This has been an extremely wonderful article.

  Many thanks for supplying these details.

 15. I every time used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of internet
  therefore from now I am using net for content, thanks to web.

 16. If you have no space at home, the fixed hex dumbbells may not be your option.
  Overall, the best adjustable dumbbells will be those
  that best fit your exercise goals and your budget. The frequency and speed at which you need to change the weight settings
  of your adjustable dumbbells mostly depends upon your fitness goals.

 17. With POS integration, when a customer places an order online, the order is
  sent directly to the POS system and automatically put into the system.
  35% of US Web-enabled mobile phone owners said they had participated in some form of mobile shopping in 2010 according
  to a study by E-marketer. There is the Neapolitan pizza usually called
  the pizza Napolitano.

 18. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing
  all that over again. Anyway, just wanted to say superb blog!

 19. This piece of writing is really a fastidious one it assists
  new net viewers, who are wishing in favor of blogging.

 20. Until now – now there are Weber Performance Grills that offer the best of both grilling worlds.

  Since generators come in many sizes and types they
  are very functional machines. Infrared grills are used
  mostly in restaurants because the high temperature allows chefs to grill meats to perfection within minutes.

 21. buy replacement rubber hose of correct size for use with new gas canister.
  You will find them so much in varying sizes that they come in the range from very small and light weight to
  close to home sized. Infrared grills are used mostly in restaurants because the high temperature allows
  chefs to grill meats to perfection within minutes.

 22. Adjustable dumbbells are great investments, especially if you plan to work out at home.
  These handy and space saving dumbbells are positively received
  by fitness enthusiasts not only because of its amazing features
  but the great result as well they get from using it. The most popular of
  the four versions are the Power – Block Classic
  dumbbells.

 23. If you’re going to use it for cooking food for yourself only, then you can choose a small electric model that will be enough for that purpose. You can also ensure your vegetables are done at precisely the same time as your steaks. Another big difference between a portable grill and a regular one is that the portable grill uses a small propane cylinder rather than a conventional five-gallon propane tank.

 24. Apalah ada pada bangsa.. bila masuk kubur nanti bukan bangsa atau darah yang dibangga-banggakan itu yang dapat menolong anda. kita adalah saudara sesama Islam. berhentilah membangga-banggakan bangsa kita. kembalilah pada Agama Islam yang sebenar. Nabi Muhammad sendiri tidak membangga-banggakan bangsa Quraish. Jagalah Iman anda kerana itulah yang akan ditanya nanti bukan bangsa…

  • ya betul tu kalau awk orang sabah jangan la kau marah pada orang dari sulu kerna pahlawan kebanggaan kamu semua orang2 sabah.adalah orang dari suluk ia itu datu muhammad salleh atau lebih senang lagi mat salleh saya memang orng suluk dan saya banga jadi orang suluk sebap suluk banyak pahlawan yang hebat di medan pertampuran

   • jadi orang2 dusun jangan la kau marah pada orng sulu klau ada pun penganas kita tak tahu lagi apa sebapnya..kalau bukan kerna mat salleh keturunan dari sulu tak tahu lagi apa nasif moyang kamu..pada saya sebap politik la sulu bangsa yang di pandang rendah di bumi malaysia sepatutnya kalau kita tengoh pada masa silam keturunan sulu la harus di sayangi tapi itula lumrah alam dan semuanya kehandak ilalahi…allahwalham

 25. Have you ever considered creating an e-book or guest
  authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same topics you discuss and
  would love to have you share some stories/information.

  I know my readers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot
  me an e mail.

 26. bro…cuma betulkan ayat tu tausug tu bangsa..bajau tu bangsa juga..bila masa pula bajau tu suku tausug…bangsa bajau tu lain bukan tausug anda faham

 27. Thanks for sharing your thoughts about affordable seo.

  Regards

 28. Hehe..menarik,lucu pn ada pd para pengomen

 29. Sy pn berbangsa kacukan.dan sy hrp dpt mcri dr mna asal usul keturunan sy dan mencari keluarga besar untuk saling mengenali dan mengeratkan silaturrahim..

 30. It’s impressive that you are getting ideas from this post as well as from our dialogue
  made here.

 31. Please let me know if you’re looking for a author for your
  site. You have some really good articles and I think
  I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some
  content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Kudos!

 32. maksud tausug ialah semua etnik di kepulauan sulu.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s