” RM1,000 Kepada Pekerja Petronas Penghargaan Atau Rasuah Pru13?

Najib mengatakan pemberian tunai itu adalah tanda penghargaan Putrajaya diatas sumbangan syarikat tersebut kepada ekonomi. – Gambar fail

KUALA LUMPUR, 2 April – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan hari ini “tanda penghargaan” RM1,000 kepada semua pekerja syarikat minyak negara Petronas, menjelang pilihan raya yang dijangka tidak lama lagi.

Najib, yang juga Menteri Kewangan bertanggungjawab untuk menjaga Petronas, mengatakan pemberian tunai itu adalah tanda penghargaan Putrajaya diatas sumbangan syarikat tersebut kepada ekonomi.

“Ahli lembaga pengarah dan pihak pengurusan telah mencadangkan pemberian kecil untuk menggembirakan pekerja.

“Akhirnya, saya bercadang untuk menerima cadangan tersebut. Sebanyak RM1,000 akan diberikan kepada semua pekerja sebagai tanda penghargaan jadi belanjakannya dengan bijak,” katanya dihadapan 4,000 pekerja Petronas di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini.

Terlebih dahulu dalam ucapannya, Najib menggesa pekerja Petronas untuk terus menyokong gabungan pemerintah, pengasas syarikat minyak negara yang sumbangannya kepada kejayaan adalah penting.

Beliau memberi amaran terhadap mengundi pembangkang sehingga berkuasa, menuduh Pakatan Rakyat (PR) sebagai musuh Petronas kerana kebanyakkan cadangan mereka, termasuk meningkatkan royalti minyak negeri dan harga bahan api yang menjaga rendah, bertentangan dengan kepentingan syarikat.

Najib menambah Petronas dan BN telah berkongsi hubungan panjang dan berfaedah sejak penubuhannya pada awal 70an dan memberikan kuasa kepada kerajaan yang belum diuji boleh memudaratkan syarikat.

“Oleh itu, apabila tiba masanya, saya berharap anda membuat keputusan bijak,” katanya.

Pemberian tunai hari ini dan beberapa lagi kepada sektor tertentu di bawah program kerajaan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan peningkatan peruntukkan kepada pinjaman untuk membantu perniagaan Bumiputera.

Najib mencari mandatnya sendiri dalam Pilihan Raya 2013 dimana beliau berhadapan dengan cabaran besar untuk memastikan Barisan Nasional (BN) mendapatkan semula majoriti tradisi dua pertiga yang hilang buat pertama kalinya pada 2008.

BN turut kehilangan empat negeri lagi dalam pilihan raya lepas.

Pencapaian buruk tersebut menyebabkan Tun Abdullah Ahmad Badawi terpaksa memberikan laluan kepada Najib yang mengangkat sumpah sebagai perdana menteri pada 3 April, 2009.

Esok genap empat tahun Najib menjadi perdana menteri keenam negara.MI

Admin:

Dengan Kenyataan Najib di atas nampak sangat Najib tidak mementingkan masalah ekonomi rakyat yang meningkat saban hari dari kenaikan barang lebih-lebih lagi minyak..Apa yang Najib maksudkan seperti akan mengekalkan dengan konsep menekan rakyat dan tidak bersetuju dengan apa yang bakal di lakukan oleh PR yang menjanjikan akan menurunkan beban ekonomi rakyat seperti menurunkan harga minyak dan menambah Royalti kepada negeri pengeluar minyak,Sehingga Najib Sanggup mengugut Petronas dan menakut-nakutkan syarikat tersebut supaya menolak PR dan menyokong BN.Di sini rakyat harus berfikir yang Najib dan UBN hanya mementingkan GLC,syarikat dan teknokrat dari memikirkan rakyat yang tertekan dan bertambah dengan harga barang yang berlipat kali ganda.Jadi dah terang lagi bersuluh UBN tak akan memikirkan hal Ehwal rakyat ini dapat di buktikan dengan kenyataan Najib di atas..Oleh itu rakyat harus sedar dalam pru13 tolak UBN..Ubah demi negara berkebajikan PR jadikan Sandaran…

HANGPA PIKIAQ LA SENDIRI!!!

Advertisements

1 Komen

  1. It has been much-admired for personal use and professional use
    from the time of its establishment. It also seems that Samsung is
    going to go for a more modern and expensive looking design. In terms of what is the best smartphone for buyers, it’s worth using both devices in person and deciding which screen size works best.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s