Lagi Cubaan Umno Takutkan Melayu, Hina Cina

 DAP menafikan tuduhan jahat Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim yang menyifatkan masyarakat Cina negara ini berjaya didoktrinkan dengan ‘perkauman melampau’ oleh parti itu.

 

 

Dalam wawancara bersama Sin Chew Daily semalam, Shahidan antara lain mendakwa jika masyarakat Cina negara ini boleh membuang mentaliti ‘perkauman melampau’ seperti yang ditanam DAP,  beliau percaya suatu hari nanti Malaysia akan mempunyai seorang Perdana Menteri berketurunan Cina.

 

Menjawab tuduhan itu, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua berkata, ini tidak lain hanya satu kempen propaganda jahat Umno untuk menakut-nakutkan rakyat serta memecah-belahkan perpaduan.

 

“Mereka (pemimpin Umno) terus menakut-nakutkan orang Melayu dengan dongengan akan kehilangan kuasa.

 

“Sangat jelas ini juga satu perbuatan menghina  masyarakat Cina negara ini. Mereka seolah-olah digambarkan Umno sebagai sekumpulan masyarakat yang gila kuasa dan tamak untuk merebut jawatan Perdana Menteri,” katanya.

 

Sebaliknya, menurut Pua, perkara sebenar yang menjadi kekhuatiran pemimpin Umno yang sebenar ialah seluruh rakyat Malaysia yang bersatu menentang amalan rasuah dan kronisme di kalangan elit parti pemerintah itu.

 

“Sebab itu mereka takut, sangat terdesak dan perlu pecah-belahkan perpaduan rakyat,” kata Pua.

 

Beliau berkata, Umno harus sedar bahawa orang Cina memberi undi kepada PAS bukan kerana parti itu parti Cina, begitu juga dengan orang Melayu yang mengundi DAP.

 

Ini termasuk sokongan Pakatan Rakyat untuk menjadikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

 

Sehubungan itu, beliau juga mempertikaikan mengapa ketika orang Cina kuat bersama MCA mereka tidak dicop perkauman.

 

“Sekarang, bila orang Melayu semakin ramai memihak kepada Pakatan Rakyat (PR), Tun Mahathir pula menuduh ianya merupakan kejayaan propaganda DAP terhadap golongan terpelajar Melayu,” ujarnya.

 

“Ini semua karut,” kata Pua yang mengulangi pendirian bahawa DAP merupakan parti pelbagai kaum yang mengamalkan ideologi demokrasi sosial dan bukannya berasaskan kaum seperti Umno, MCA atau MIC.HD

Advertisements

Tinggalkan komen

Tiada komen.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s