Sidang Kecoh, Dun Tolak Usul Pasar Payang

Syed Azman pada sidang media selepas usul mengenai Pasar Payang baru ditolak.

 

KUALA TERENGGANU: Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu menolak usul khas berhubung projek pembinaan Pasar Besar Kedai Payang baru yang dikemukakan Adun PAS hari ini.

Mohd Zubir Embong menolak usul yang dikemukakan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) atas alasan usul itu tidak perlu disegerakan.

Syed Azman sewaktu mengemukakan usul di bawah peraturan mesyuarat fasal 30 itu berkata, perobohan Pasar Besar Kedai Payang yang berusia 80 tahun bagi memberi laluan kepada projek mega dibina atas tapak pasar yang sedia ada akan memberi implikasi yang amat besar kepada sejarah dan pembagunan negeri Terengganu.

“Kontrak bernilai RM400 juta ini dianugerahkan kepada sebuah syarikat ‘taikun-taikun Cina’ yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

“Yang lebih penting majoriti warga Terengganu membantah keras rancangan projek mega ini. Lebih-lebih lagi Terengganu berhadapan dengan banyak projek nazak yang terbengkalai seperti keruntuhan yang berlaku di Stadium Sultan Mizan yang bernilai hampir RM300 juta,” katanya.

Tambah beliau, sejak akhir-akhir ini, banyak warisan Terengganu dirobohkan atas nama pembangunan.

“Di sekitar Kuala Terengganu sahaja telah menyaksikan perobohan Istana Kolam, Pasar Kedai Binjai, Pasar Tanjung, Menara Jam Besar dan yang terbaru  ialah Kampung Ladang yang terkenal dengan pusat industri tembaga dan batik yang terus hilang dari peta sejarah,” katanya.

Sewaktu usul tersebut mula dibacakan, dewan menjadi kecoh kerana Zubir enggan membenarkan usul tersebut terus dibacakan.

Namun Syed Azman terus membaca usul sehingga habis kerana berpendirian notis berhubung usul tersebut sudah dalam makluman Speaker.

Zubir beberapa kali mengarahkan Syed Azman duduk namun tidak dihiraukan.

Suasana tersebut mengundang Abdul Wahid Endut (PAS-Wakaf Mempelam) yang juga ketua pembangkang bangun menegur tindakan Speaker.

Bercakap pada sidang media di luar dewan, Syed Azman menyatakan rasa kesal dengan sikap Zubir yang dilihat mengenepikan peraturan mesyuarat.

“Dewan dilihat seperti mengenepikan peraturan mesyuarat yang diamalkan di mana-mana persidangan di mana-mana negara pun.

“Sidang hari ini menunjukkan permulaan yang tempang apabila Yang Di-Pertua sendiri gagal mematuhi peraturan mesyuarat.

“Sepatutnya beliau harus membenarkan saya membaca usul saya sehingga habis walaupun panjang kerana ini termasuk dalam peraturan mesyuarat,” tegasnya.

Speaker perlu buat kerja rumah

Sementara itu pada sidang media yang sama Abdul Wahid berkata, Zubir sebagai Speaker yang baru harus belajar daripada Speaker terdahulu.

“Kita faham beliau orang baru dan belum biasa tapi beliau harus baca buku peraturan mesyuarat dan bertanya dengan orang lama kalau tida faham.

“Menyekat Adun bersuara tidak seharusnya berlau. Saya harap Speaker dapat teliti semula buku pertauran mesyuarat dan hal seperti hari ini tidak berulang lagi,” katanya.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Kuala Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Shah berkata, isu itu penting untuk dibincangkan dalam sidang Dun kerana membabitkan kepentingan rakyat.

“Semalam Tuanku Sultan Mizan bertitah mennyentuh mengenai projek-projek yang tidak memberi manfaat kepada rakyat.

“Pembinaan Pasar Payang baru ini adalah satu contoh projek yangmembazir dan mengenepikan penduduk dalam negeri sendiri,” katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pasar Payang.HD

Advertisements

Tinggalkan komen

Tiada komen.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s