Peserta ‘Flashmob 505’ Tidur Atas Pembahagi Jalan Tun Perak

Di sebalik kesibukan warga kota pulang bekerja, semalam peserta ‘Flashmob 505’ mengadakan acara tersebut buat kali kedua di tengah kesesakan Jalan Tun Perak.

NONEJika flashmob Sabtu lalu mereka berdepan dengan tangkapan pihak polis, kali ini kira-kira 15 peserta membuat gimik dengan tidur dan duduk di atas pembahagi jalan di bawah stesen STAR Masjid Jamek, di jalan tersebut.

Kira-kira 10 peserta lelaki tidur di atas pembahagi jalan itu sambil melaungkan “SPR Undur, “SPR Penipu” dan “SPR letak jawatan” sambil memegang kain rentang membantah berlaku penipuan pilihan raya dan sekali gus mengajak orang ramai hadir ke perhimpunan Black505 Sabtu ini.

Ada di antara mereka juga memegang bendera PAS, PKR dan DAP.

NONEManakala bakinya yang merupakan peserta wanita pula duduk di atas pembahagi jalan itu sambil memegang belon kuning tertulis “622”- tarikh perhimpunan itu di Padang Merbok hujung minggu ini – dan poster membantah SPR.

Gimik tersebut diadakan selama 45 saat sebanyak dua pusingan sewaktu lampu isyarat merah menyala dan kenderaan berhenti di kedua-dua arah di jalan tersebut bagi menarik perhatian orang yang lalu-lalang di situ.

Gimik ringkas kali pertama diketuai aktivis mahasiswa Mohamad Safwan Anang, manakala gimik kedua diketuai Pengarah Propaganda Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Edy Noor Redzuan.

NONEFlashmob itu berlangsung selama 40 minit bermula 6 petang yang dikawal selia kira-kira 15 anggota polis.

Sebelum acara itu diadakan, pesertaflashmob berdiri di tepi dan pembahagi jalan sambil mengibarkan kain rentang dan poster mengajak orang ramai turun pada perhimpunan tersebut dan mendesak SPR letak jawatan.

Flashmob kali kedua ini berlangsung dengan aman tanpa menjejaskan lalu-lintas dan tiada kejadian tidak diingini berlaku.

Sabtu lalu, seramai 15 peserta flashmob termasuk seorang wanita dan kanak-kanak ditahan polis sewaktu mengadakan acara tersebut di pusat membeli belah Sogo.mk

 

Advertisements

Tinggalkan komen

Tiada komen.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s