SPR SPR Pelik-Pelik Belaka

Oleh Selena Tay

Jika keadaan negara ini terutamanya dengan media arus perdananya terus dikawal oleh kerajaan, maka demokrasi negara ini boleh dianggap sebagai demokrasi yang tempang.

 

Tetapi apa yang sedang berlaku ialah kerajaan sedang mencuba sedaya-upaya untuk memberikan satu gambaran bahawa di Malaysia wujudnya demokrasi yang sihat dengan sistem pilihanraya yang telus, adil dan bersih. Oleh itu, kerajaan juga harus memberi perhatian yang serius dan menyeluruh kepada sistem pilihanraya yang masih tidak memuaskan ini.

 

Satu daripada faktor yang amat tidak memuaskan dan tidak betul ialah berkenaan dengan persempadanan kawasan Parlimen serta kerusi yang berkaitan. Umum perlu mengetahui bahawa jumlah kerusi tidak pernah ditambah di kawasan pembangkang misalnya di negeri Kelantan sejak PAS mentadbir negeri tersebut manakala banyak kerusi-kerusi diwujudkan di kawasan kubu kuat BN.

 

Persempadanan yang dilukis oleh Surunhanjaya Pilihanraya (SPR) pula pelik-pelik belaka. Misalnya kawasan Parlimen Titiwangsa yang meliputi Kampung Baru di KL hingga ke Taman Cempaka di Cheras yang sebenarnya sudah masuk ke dalam sempadan negeri Selangor walhal kawasan Parlimen Titiwangsa ialah sebuah kerusi Parlimen di KL.

 

Begitu juga dengan kawasan Parlimen Batu di KL yang mula di Jalan Ipoh, KL dan dilanjutkan hingga ke Taman Selayang Jaya di Selangor.

 

Ada banyak lagi contoh yang boleh diberi mengenai lukisan persempadanan yang aneh ini tetapi sekadar cukuplah disini diberi dua contoh sahaja. Kalau hendak diberi semua contoh yang terdapat, maka Harakah edisi ini tidak perlu mengandungi berita lain pula. Adakah situasi ini akan diperbetulkan sebelum pilihanraya umum yang akan datang?

Advertisements

Tinggalkan komen

Tiada komen.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s